Acest cod de etică este obligatoriu pentru fiecare membru al Asociației Europene de Terapie Familială (AELS) și trebuie citit în legătură cu codul de etică al Asociațiilor Naționale și al organismului / corpurilor profesionale relevante. Este aplicabil relațiilor membrilor săi cu privire la clienții lor, studenții și supervizorii acestora și colegii lor. Acesta acoperă, de asemenea, responsabilitățile membrilor AELS cu privire la cerințele și cerințele profesiei lor. Standardele etice pentru terapeuți de familie necesită un angajament personal și un efort de-a lungul vieții pentru a acționa etic.

În alegerea de a se alătura și de a rămâne membru al AELS, fiecare membru este de acord să-și desfășoare activitatea în conformitate cu codul de etică al AELS aflat în prezent în funcțiune și să accepte orice decizie luată de AELS în conformitate cu acest cod. 

INTRODUCERE

1.1 Acest cod de etică este obligatoriu pentru fiecare membru al Asociației Europene de Terapie Familială (AELS) – ca membru individual aparținând EFTA-CIM (Camera persoanelor fizice), printr-un institut de formare aparținând Camerei de Formare a EFTA-TIC ca membru al Asociației Naționale pentru Terapie Familială aparținând EFTA-NFTO. Trebuie citit în legătură cu codurile de etică ale Asociațiilor Naționale și ale corpului (cadrelor) profesional (e) relevant (e), dar nu le înlocuiește.

1.2 Se aplică relațiilor membrilor cu privire la clienții lor, studenții lor și supraveghetorii și colegii lor.

1.3 Acesta acoperă, de asemenea, responsabilitățile membrilor AELS cu privire la cerințele și cerințele profesiei lor.

1.4 Standardele etice pentru terapeuții de familie * necesită un angajament personal și un efort de-a lungul vieții pentru a acționa etic.

1.5 În alegerea de a se alătura și de a rămâne membru al AELS, fiecare membru este de acord să-și desfășoare activitatea în conformitate cu Codul etic al AELS aflat în prezent în funcțiune și să accepte orice decizie luată de AELS în conformitate cu acest cod.

  • * Termenii „terapie familială” și „terapeut de familie” din prezentul Cod trebuie înțeleși ca referindu-se la munca sistemică nu numai de terapeuți / practicieni care lucrează cu familii, ci și de persoane implicate în consultare, publicare, cercetare, supraveghere, o varietate de forme directe de lucru cu clienții, altele decât ca parte a unei familii.

PRINCIPII GENERALE  

2.1 Terapia familială ar trebui să promoveze o mai bună bunăstare și / sau înțelegere la cei cu care se referă terapeuții familiali. Relația cu clienții trebuie să se bazeze pe onestitate și integritate.

2.2 Terapii de familie ar trebui să recunoască necesitatea unei vigilențe etice și a nevoii de sensibilitate la problemele de cultură, clasă, rasă, sex, religie, vârstă, orientare sexuală, sănătate și handicap în interpretarea și aplicarea acestui cod. Terapeuții ar trebui să evite orice fel de discriminare.

2.3 Terapeuții de familie ar trebui să depună toate eforturile pentru a evita relații multiple cu clienții și studenții lor atunci când acestea ar putea să le afecteze judecata profesională și să crească riscul de abuz, de exemplu relații personale, de afaceri și / sau sexuale apropiate.

2.4 Terapii de familie ar trebui să ia măsuri rezonabile pentru a clarifica pentru toate părțile drepturile și responsabilitățile fiecărei părți în cadrul fiecărei relații.

2.5 Terapeuții familiali ar trebui să informeze AELS dacă o condamnare relevantă pentru munca lor ca terapeut de familie este admisă împotriva lor de către o instanță de judecată.

RESPONSABILITATEA FATA DE CLIENT

3.1 Terapii de familie își pun cunoștințele și competențele în slujba clienților lor. Prin urmare, ei ar trebui să aibă grijă să cultive conștientizarea limitelor propriei competențe și să acționeze în limitele respective.

3.2 Terapii de familie ar trebui să-și mențină nivelul de competență prin formare continuă / dezvoltare profesională.

  • * „Clienților” se înțelege că includ persoanele, cuplurile, familiile, echipele, agențiile și grupurile de consultare și participanții la cercetare.

3.3 Terapii de familie sunt obligați să ia pe deplin în considerare efectele posibile ale propriei sănătăți fizice și mentale asupra capacității lor de a oferi un serviciu etic și profesional.

3.4 Terapeuții de familie trebuie să fie conștienți de natura influentă a relației lor cu clienții lor și trebuie să evite exploatarea încrederii clienților lor pentru câștigul lor personal.

3.5 Terapistul de familie nu trebuie să utilizeze relațiile profesionale pentru a continua câștigul personal, sexual, religios, politic sau economic sau alte interese neprofesionale.

3.6 Terapia trebuie continuată numai atâta timp cât este benefică pentru clienți.

3.7 Înainte de începerea tratamentului, terapeuții de familie trebuie să ofere o explicație adecvată cu privire la natura terapiei oferite, asigurând clienților posibilitatea de a lua decizii și opțiuni în cunoștință de cauză cu privire la natura și modul de tratament.

3.8 Relația terapeutică este confidențială, indiferent dacă implică un individ, un cuplu sau o familie. Terapeuții de familie trebuie să se angajeze să respecte confidențialitatea clienților lor.

3.9 În caz de vătămare sau risc de vătămare pentru sine sau pentru alte persoane, confidențialitatea trebuie să fie subjugată datoriei de îngrijire conform legilor și practicilor fiecărei țări.

3.10 Permisiunea scrisă trebuie să fie întotdeauna obținută de la clienți înainte de (înregistrarea audio sau video, etc.) a unei sesiuni de terapie. Utilizările la care pot fi înregistrate astfel de înregistrări trebuie specificate în scris.

3.11 Toate cercetările efectuate de terapeuți de familie care implică clienți trebuie să fie luate în considerare cu atenție pentru implicațiile etice pentru toate părțile și trebuie supuse unei examinări exterioare, acolo unde este posibil, prin intermediul comitetelor etice locale.

3.12 Terapii de familie trebuie să asigure anonimatul atunci când prezintă cazuri de instruire și de audit și atunci când utilizează materiale clinice în cercetare și publicare.

3.13 Înregistrările clienților, inclusiv notele și casetele, trebuie să fie stocate în siguranță. Toate datele personale stocate sub orice formă, inclusiv în format electronic, trebuie să fie sigure și confidențiale, în conformitate cu legile și practicile fiecărei țări.

RESPONSABILITATEA STUDENTILOR

4.1 Formatorii și supraveghetorii de terapie familială ar trebui să fie conștienți de faptul că aceștia pot deține o autoritate considerabilă asupra studenților și supraveghetorilor lor și trebuie să respecte relația de supraveghere. Încrederea și confidențialitatea supraveghetorului nu trebuie să fie exploatate de supraveghetor în nici un fel.

RESPONSABILITATEA FATA DE COLEGI

5.1 Terapii de familie trebuie să încerce să colaboreze fructuos și eficient cu colegii lor, în special în ceea ce privește bunăstarea clienților și stagiarilor lor.

5.2 Terapeuții de familie trebuie să recunoască contribuțiile colegilor la propriile cercetări și idei prin creditele și citările corespunzătoare.

5.3 Terapeuții de familie nu pot anunța participarea unui coleg la un eveniment științific fără permisiunea sa explicită.

5.4 Dacă un terapeut de familie este îngrijorat că comportamentul unui coleg poate fi neprofesional sau că competența acestuia este afectată, aceștia trebuie să ia măsurile adecvate care pot include inițierea unui dialog adecvat cu terapeutul sau organizația în cauză și apoi, dacă este necesar, inițierea plângerii și proceduri disciplinare.

RESPONSABILITATEA PROFESIONALA

6.1 Terapii de familie încearcă să maximizeze beneficiile și să minimizeze răul. Cazurile care nu se încadrează în domeniul de competență trebuie să fie adresate profesioniștilor relevanți.

6.2 Terapii de familie ar trebui să se străduiască să rămână la curent cu cele mai recente evoluții în domeniul cercetării și practicilor de terapie familială și să se angajeze în activități educaționale atunci când este posibil.

RESPONSABILITATEA FATA DE MEDIA

7.1 Terapistul de familie trebuie să asigure reprezentarea adecvată a terapiei familiale în mass-media și / sau în domeniul public (de exemplu, internetul, programele „reality TV” etc.).

7.2 Când publicitatea unui terapeut de familie ar trebui să-și arate cu acuratețe și obiectiv calificările și funcțiile profesionale.

7.3 Atunci când un terapeut de familie este intervievat de către mass-media pentru a comenta un eveniment, el / ea trebuie să facă tot posibilul să rămână în domeniul ipotezelor și să nu judece participanții la situație.

7.4 Dacă un terapeut de familie participă profesional la un eveniment mediatic care abordează relațiile umane, acesta trebuie să ia toate măsurile de precauție pentru a respecta și proteja participantul (participanții) care au relații cu familia.

RESPONSABILITATEA FATA DE MEDIA

8.1 Un membru al AELS trebuie să reprezinte AELS cu respect și să sprijine activitatea, programele și congresele AELS.

VIOLAREA CODULUI ETIC

9.1 În cazurile în care un membru, indiferent dacă o persoană, un institut sau o organizație a fost găsit de un organism responsabil, cum ar fi organizația lor națională de terapie familială, organul profesional sau o instanță, că a comis o încălcare etică gravă, comitetul etic poate propune pentru a-și retrage calitatea de membru al AELS.

9.2 Comitetul Asociației Europene de Terapie Familială va crea două comitete responsabile pentru aplicarea acestui cod de etică. Unul se va ocupa de cazurile de încălcare a Codului de etică suspectat, în timp ce celălalt se va pronunța în caz de recurs.

9.4 Prima comisie are dreptul de a sancționa orice membru care încalcă aceste norme prin inițierea unor sancțiuni care cresc în severitate după cum urmează: 1) un avertisment scris; 2) suspendarea pentru o perioadă fixă ​​de timp după aderarea la AELS; 3) expulzarea din AELS.

9.5 Înainte de a lua orice decizie de sancționare a unui membru, comitetul este obligat să contacteze membrul, astfel încât persoana sau organizația membră să poată prevedea apărarea. Dacă persoana, institutul sau organizația aleg să fie absentă din ședința disciplinară, comitetul poate decide împotriva lor în absența lor.

9.6 Membrul sau organizația are dreptul de a face apel. Un comitet de apel va funcționa conform acelorași orientări ca și comitetul disciplinar. Această comisie va fi alcătuită din diferiți membri ai comisiei disciplinare și va avea la dispoziție aceleași trei sancțiuni ca și comisia disciplinară – adică avertisment, suspendare și expulzare.

  • Acest Cod a fost aprobat provizoriu de Consiliul de Aderare al AELS în cadrul reuniunii sale de la Florența, duminică, 12 iunie 2011, sub rezerva examinării și aprobării legale.
  • După aprobarea legală la Bruxelles, au fost introduse modificări suplimentare la Adunarea Generală a AELS de la Oslo din 16 iunie 2012. Adunarea Generală a aprobat în mod oficial Codul de etică.